Vraag & Antwoord

Op de meest gestelde vragen vindt u hier het antwoord

Een VvE dient goed verzekerd te zijn. Maar waarvoor dien je precies verzekerd te zijn? Om u een inzicht te geven van de mogelijkheden geven wij u hieronder een overzicht. Wij helpen u graag met het maken van de juise keuze.
De opstalverzekering (ook wel gebouwenverzekering of brandverzekering genoemd) wordt op naam van de Vereniging van Eigenaren afgesloten. De individuele appartementseigenaar hoeft deze verzekering dus niet voor zijn/haar appartement afzonderlijk af te sluiten. In dat geval zou het appartement dubbel verzekerd zijn. Vaak wordt via de VvE ook het meerwerk meeverzekerd. Hieronder valt bijvoorbeeld de keuken.
Veel Verenigingen van Eigenaren kiezen er voor een collectieve glasverzekering af te sluiten. In dat geval hoeft de individuele appartementseigenaar zelf geen glasverzekering af te sluiten. Vaak is het lichtdoorlatende glas in een woning ook meeverzekerd.
Iedere Vereniging van Eigenaren dient verplicht een aansprakelijkheidsverzekering voor het gebouw te hebben. Deze verzekering is bedoelt om verzekerd te zijn indien de VvE een andere partij schade toebrengt.
Indien u een intern bestuur heeft, dan is het mogelijk een verzekering af te sluiten voor aansprakelijkheid. Omdat een bestuursfunctie vrijwilligerswerk is en u niet wilt dat het bestuur enig risico loopt, is het gebruikelijk dat er een bestuursaansprakelijkheidsverzekering wordt afgesloten voor de bestuursleden.
Dit is geen verplichte verzekering, maar zeker aan te raden. De VvE kan er een beroep op doen bij conflicten met bijvoorbeeld aannemers, afzonderlijke leden of gemeente. Indien de VvE zich hier niet tegen verzekerd zijn de advocaatkosten en andere juridische kosten voor de VvE. Deze kunnen behoorlijk oplopen.
Steeds vaker zijn vrijwilligers bezig met klein onderhoud van hun gebouw. De VvE kan deze vrijwilligers verzekeringen. Bij blijvende invaliditeit of overlijden keert de verzekeringsmaatschappij een bepaald bedrag uit aan de getroffene.