Ævego Nieuws

Volg Ævego op de voet

Termijn 6% verlengd

Het verlaagde btw-tarief voor renovatie en onderhoud blijft van kracht tot 1 oktober 2011. Dat heeft staatssecretaris Weekers van Financiën besloten. De stap is opvallend, omdat de Tweede Kamer vorige week had aangegeven geen verlenging te willen.

Het btw-tarief was 19 procent en is met ingang van 1 oktober 2010 tijdelijk verlaagd tot 6 procent. Aanvankelijk liep de termijn op 1 juli af, maar het kabinet heeft anders beslist.

Het tarief voor renovatie en onderhoud brengt aannemers en andere bedrijven een broodnodig steuntje in de rug. Tot mei 2011 bleek dat het bedrijfsleven 1,7 miljard euro extra omzet had gegenereerd door de regeling. De verlaging was voor veel huizenbezitters het laatste stapje om aanpassingen aan hun woning te laten verrichten.

Uneto-VNI en andere belanghebbende organisaties drongen bij de politiek aan op verlenging van de maatregel. Na de afwijzing van de Tweede Kamer tot verlenging, leek de kans klein dat het btw-tarief stand zou houden, maar de werkzaamheden kunnen alsnog worden opgepakt.

Weekers stelt enkele voorwaarden aan de verlenging van de maatregel. Zo moeten de werkzaamheden voor 1 juli zijn begonnen en voor 1 oktober zijn afgerond. Ook moet de woning ouder zijn dan twee jaar.